dinsdag 3 mei 2011

6 er uit 1 er in

Nieuwe week nieuwe blog.

Zaterdag op de vrijmarkt in Blerick gezeten en 6 gitaren verkocht Famos, Magic en een Venlonia. Het restant van de ooit omvangrijke collectie word steeds verder uitgedund. De meeste wel naar erg leuke mensen gegaan dat doet altijd goed. Geen topprijzen gevangen ook niet gevraagd. Maar wel weer een aantal mensen gelukkig gemaakt met een leuke oude gitaar. Dus al met al een geslaagde dag.

Vandaag kwam een langverwachte "nieuwe" basgitaar in huize snarenkunst binnen. Een tijdje terug gekocht op marktplaats een aanbetaling gedaan en de verkoper zou op de terugweg van zijn vakantie in zuid-limburg de bas op mijn werk komen afgeven . Die dag was vandaag. Ed en reisgezelschap heel erg bedankt!

Een zeldzame Astro basgitaar. Gemaakt ergens midden tot eind jaren 60 aan de gebruikte hardware te zien. Spruce bovenblad en flamed achterblad.

Astro kwam uit Neurenberg, de merknaam is een samenvoeging van August Strohmer degene die Astro begon. In eerste instantie voor WOII als instrumentenbouwer na de oorlog legde hij zich vooral toe op gitaren. Het is echter niet geheel duidelijk of hij alles zelf bouwde, hij assembleerde uit halffabrikaten of voor zich liet bouwen door andere bouwers. Gezien de opgedoken gitaren is het waarschijnlijk een combinatie van alle drie.

August was niet de enige die in de instrumentenbouw zat. Zijn zonen Georg en Hans zaten ook mee in het bedrijf. En hoewel inmiddels deze familie zich vooral toegelgd heeft op vioolbouw zijn familieleden van de vierde generatie nog steeds aktief in de instrumentbouw.

De bas heeft een niet origineel pickup ring rond de neckpickup. De originele zat er wel bij in een enveloppe, net als twee van de originele draaiknoppen. Verder zat er een stringmute bij. Die laatste vind ik bijzonder gaaf en ik kende het systeem zelf nog niet. Er moet een nieuwe strip foam opgeplakt worden maar dan is hij ready to go. Je klemt hem op de snaren tussen staartstuk en brug. Hij is dus op elke bas met zo'n brugconstructie te gebruiken. Ik zeg: "genialistisch briljant!"


Ook op konijnengebied bleef het niet stil in de voorbij gegane week.

Allereerst Jack en Lizzie de koppeling mag geslaagd worden genoemd en ze zijn als koppeltje terug gegaan naar Nijmegen. Jack heet tegenwoordig Ziggie. Ze hebben nu nog wat tijd nodig om naar elkaar toe te groeien maar ik heb er alle vertrouwen in dat, dat helemaal goed gaat komen.




Omdat ik zo in de koppelmodus was. Ook alles klaar gemaakt voor wat de allerlaatste koppelpoging tussen beide binnenkoppels (Mus&Tren en Bearke&Driekus) moest gaan worden. Een eerdere koppeling liep uit o peen mislukking. De beide koppels zitten nu al een aantal maanden naast elkaar en door de draad van de kooien lijkt er nauwelijks nog interesse laat staan agressie te zijn naar elkaar toe. Al met al hoopgevend voor een laatste poging. Echter na een hele tijd van voorbereiding om de ren koppelproof te maken was het al na een paar minuutje duidelijk dat dit hem niet ging worden. Bearke klikt absoluut niet met Tren dat is water en vuur en ook klikt Mus niet echt met Bearke en Driekus. Snel moeten ingrijpen voor er gewonden gingen vallen.

Wilde het nog een keer proberen na zo'n lange tijd naast elkaar wonen maar wat niet klikt, klikt niet en gaan we niet doorzetten.

Verder zit Loebas nog steeds bij ons. Waarschijnlijk word hij binnenkort uitgeplaatst. Dus mogen we nog even van deze geweldige kerel genieten.

dat was het weer voor deze week.

2 opmerkingen: